Your search results

Feng šui princip u malom stanu

Postavljeno od strane admin on 12 oktobra, 2021
0

Feng šui, ili vetar i voda su dva usko povezana pojma koja potiču još iz antike a govore o povezanosti ljudskog života sa prirodom.  Evo kako da opremite vaš stan ovom metodom.

„Feng šui se bavi podsvesnom interakcijom između planetarne i mentalne energije.“
-Stefan Edmunds

Možda deluje kao da mali prostori nisu podobni za feng šui, ali naprotiv – nemate o čemu da brinete. Priredili smo vam nekoliko sjajnih saveta koji će vam pomoći da vaš stan postane savršen primer doma u koji je utkana legendarna feng šui metoda.

Jin i jang u feng šui-u

Postići jin i jang u malom stanu je možda i najveći izazov, jer se obično sve dešava u jednoj sobi a da bi postigli harmoniju potrebno je odvojiti „javni“ (jang) i „privatni (jin) prostor. Da bi ovo uspešno izveli, pokušajte da se koristite zavesama, tepisima, policama za knjige itd. kako bi odvojili jin i jang prostore.

Ći energija ulazi na vrata

Vrata doma se u feng šui-u popularno nazivaju „usta energije ći“ – i to sa dobrim razlogom. Sva energija, bila ona pozitivna ili negativna, u vaš dom ulazi direktno kroz vaša vrata. Kako bi vaš stan bio ispunjen sa što više pozitivne energije, uradite sledeće:

  1. Ofarbajte vrata kontrastnom bojom
  2. Stavite otirač da precizirate lokaciju samog ulaza
  3. Postavite ogledalo tako da proširi ulazni prostor

Feng šui u spavaćoj sobi

Standardni saveti za feng šui u privatnim prostorima poput spavaće sobe su pozicija kreveta tako da vam teme glave bude okrenuto ka zidu, održavanje prostora sa obe strane kreveta kao i postavljanje kreveta tako da gledate na vrata kada legnete na njega.

Neki od ovih saveta nisu tako jednostavni za izvesti u malom stanu, ali evo šta sigurno možete da uradite. Pokušajte da ne turate nikakav prtljag ispod kreveta, a ako baš morate, onda ispod kreveta stavljajte samo stvari vezane za spavanje poput peškira, jorgana, plahti itd.

Posebnu pažnju obratite na to da vizuelno razdvojite radni i spavaći prostor. Ukoliko je moguće, pokušajte to da uradite i za prostor u kom provodite najviše vremena u danu.

Radni prostor i feng šui

Živimo u takvom vremenu da je raditi od kuće postala sasvim normalna stvar. Ako ste već odvojili radni prostor od onoga gde spavate, onda je ono što možete da se postavite  tako da gledate na ulaz, ali tako da ne budete u direktnoj liniji sa vratima.

Svetlost i energija

Dobro je poznato da svetlost pozitivno utiče na nas, a to je posebno slučaj u malim stanovima. Imperativ je da maksimizirate unos svetlosti u vaš dom kako bi on izgledao što prostornije i kako bi sam stan obilovao pozitivnom energijom. Kako to uraditi:

  1. Koristite reflektivne boje (poput bele) na vašim zidovima i plafonu
  2. Držite dignute roletne
  3. Zavese su ponekad loše jer zadržavaju svetlost
  4. Ubacite lampe i postavite ih tako da budu u visini očiju

Minimalizam u feng šui-u

Ovo je posebno važno u malim stanovima. Prostor prepun nepotrebnim stvarima priziva previše negativne energije što vrlo brzo može detrimentalno uticati na vaše mentalno zdravlje.

Ono što možete da uradite je da započnete sa odbacivanjem stvari koje su vam najnebitnije, a vremenom ćete uvideti koliko je minimalistički stil privlačan i u isto vreme „saglasan“ sa ovom metodom.

Par reči za kraj

Potrudili smo se da ovim tekstom kako približimo feng šui novim ljudima, tako i onima već dobro upoznatima sa ovom metodom damo par saveta za koje još uvek nisu čuli. Iako uopšte nije jednostavan podvig, organizovanje malog prostora po principu feng šui-a je ipak moguće, a sada ste uvideli i kako.

Uporedi listinge